Olin tänään ensiapuluennolla tuolla Turun koirapäiväkodin tiloissa, luentoa piti pieneläinhoitaja Suvi Tölkkö Koira ja kissa klinikalta. Luennossa käytiin läpi kaikki yleisimmät koiria vaivaavat niin kesävaivat kuin muutkin vaivat. Ehdottomasti yleisimmäksi tämän kevään ongelmaksi ovat nousseet käärmeenpuremat, sillä viime viikon vaihteessa oli Turun seudulta tullut päivystykseen 48 koiraa joita käärme oli pistänyt siis aivan käsittämätön määrä yhden viikon vaihteen aikana. Käärmeenpurema on koiralle todella vaarallinen ja vaatii lääkärin välitöntä hoitoa. Meillä on myös töissä annettu käärmevaroitus joten kyllä näitä luikeroita täytyy olla liikkeellä tosi paljon.Toisena yleisenä ongelmana ovat olleet hotspot-ihottumat ja kannattaakin tutkia koira kokonaan säännöllisin väliajoin, jotta pääsee heti hoitamaan jos kyseinen vaiva koiralle ilmaantuu. Jos hotspot on pieni sen voi saada kuriin kotonakin, leikkaamalla karvat alueelta ja puhdistamalla laimennetulla Betadine-liuoksella 2-3 kertaa vuorokaudessa. Punkkeja esiintyy myös paljon tänä vuonna, ja kannattaakin pitää punkkipihdit aina kotona, jotta voi punkit poistaa heti kun ne huomaa ja sitten "reikä" puhdistetaan saa tuolla Betadine-liuoksella, onneksi borrelioosi on koirilla erittäin harvinainen Suvi Tölkön mukaan. Ei päivää etteikö voisi oppia jotain uutta ja kun ne koskevat noita rakkaita karvaturreja niin ei ole hukkaan heitettyä aikaa.

VARO VAARA VARO VAARA VARO VAARA

Myös myrkyttömän käärmeenpurema voi aiheuttaa koiralle tulehduksen puremakohtaan.

Turri on koira, joka ei suostu kulkemaan tiellä edes kuolleen käärmeen ohi, vaan tekee kertakaikkiaan stopin.

Rampea pisti kyy kaksi vuotta sitten ja toinen etutassu turposi hirvittävän kokoiseksi ja koko kissa oli ihan vetelä. Onneksi Rampe toi käärmeen kotiin niin osasi heti epäillä että käärme on voinut päästä pistämään ja kyllä siinä meikäläinenkin heräsi kun kissa tuli aamulla sisälle ja pudotti käärmeen raadon eteisen lattialle. Rampe oli 6 tuntia tiputuksessa ja sai lääkekuuriin kotiin.

Bellaa taas pisti käärme Karjaan näyttelyssä muutama vuosi sitten, käytin koiran pissalla 15 minuuttia ennen kehää ja heinikossa käärme sitten pääsi pistämään, tätähän minä en sitten ymmärtänyt koska en nähnyt käärmettä ja me mentiin kehään ja kun oltiin kotiin lähdössä alkoi koira ontua ja kun oltiin kotona oli etutassu kuin pesäpallomaila ja suoraan jatkettiin päivystykseen ja käärmeenpuremahan sieltä karvojen alta löytyi. Lisäksi purema tulehtui pahasti ja hotspot puhkesi ja levisi koko tassun alueelle, mutta onneksi kaikki päättyi hyvin.