Aloitetaanpa siis alusta juuri kun sain tämän jutun valmiiksi niin meni sähköt ja juttu hävisi. Ensin siis tarina siitä mitä eilen tapahtui lenkillä. Oltiin Lunan ja Pilven kanssa lenkillä ja olimme siirtymässä metsäautotieltä metsän puolelle kun kuulin äänen sshhhshhs ja tarrasin välittömästi kiinni Lunan niskakarvoihin ja samalla hetkellä näin edessäni polulla valtavan ison kyykäärmeen poikittain ja sillä samalla sekunnilla syöksyi Pilvi jostain takaani tuhatta ja sataa ohitseni ja juoksi suoraan yli käärmeen. Sydän oli tulla kurkusta ulos ja varmasti huusin niin kovaa että se kuului Kokkolaan asti , me peräännyimme Lunan kanssa ja Pilvi teki kaarroksen tullen luoksemme, koirat hihnaan ja sitten lähdin kuvaamaan käärmettä. Samalla kerroin tälle komealle yksilölle, että muistaahan hänkin että jos pistää minun koiraani niin minun kostoni on niin kauhea, että sitä ei pienet käärmeen aivot edes pysty ajattelemaan, toivottavasti puhuin selvää käärmettä.

Käärme poistumassa kohtaamispaikalta.

Komea yksilö.

Muuten lenkimme sujui rauhallisissa merkeisä. Eilen illalla osalistuin erittäin mielenkiintoiseen johtajuusluentoon, jonka piti Rakkaat Haukut -Happy Dog:in perustaja Raili Halme, joka on koirien käyttäytymisneuvoja, ongelmakoirakouluttaja, eläintenkouluttaja ja koulutusohjaaja. Lisäksi hän kuuluu Suomen Eläintenkouluttajat ry:n hallitukseen sekä Pet Dog Trainers of Europe:n hallitukseen ja on PDTE:n Newsletter-lehden päätoimittaja. Hän kertoi, että johtajuus jaetaan neljään osaan, puhutaan perinteisestä johtajuudesta, jonka mukaan ihmisen pitää olla johtaja, joka sisältää alistamista, rankaisuja, pelottelua, korjataan koiraa. Sitten puhutaan  "Luonnon" mukaisesta johtajuudesta, jossa on paljon samaa kuin perinteisessä johtajuudessa, uskotaan laumakäyttäytymiseen ja käytetään pelottelua. Kolmantena on positiivinen johtajuus johon on edellisten elementtien lisäksi lisätty palkitseminen. Tämä  mistä Raili  Halme puhui on vanhemmuus  aatteluun perustava johtajuus. Tässä johtajuusajattelussa on koira lähtöinen ajattelu, korjataan ympäristöä, tilannetta ja ihmisten käytöstä - ei koiraa. Ennakoidaan tilanteet ja reagoidaan. Ei vaadita koiralta asioita mihin se ei kykene.

Onnelliset

Tässä mallissa oli paljon elementtejä joihin uskoin suoralta kädeltä ja joita olen jo omassa koiramailmassani noudattanut, mutta nyt sain paljon hyvää tietoa lisää. Asioita käsiteltiin seuraavien otsikoiden alla:

- Älä tee koirallesi mitään, mitä et haluaisi tehtävän itsellesi.

- Unohda kieltäminen - ei tarkoita, että koiralla ei olisi sääntöjä

- Älä koskaan pakota koiraa

- Puhu koiralle kauniisti, älä huuda

- Unohda koiran lääppiminen, sinun kivasi ei ole koiran kiva

-Koira on sekaravintoa syövä peto.

- Hyvä johtajuus on vanhemmuutta. - vastuuta, - luottamusta - rakkautta - ymmärrystä.

Pilvi ja Luna

Asiaa noiden otsikoiden ympärillä oli paljon ja monia asioita meillä onkin jo toteutettu, tietämättä  mistä johtajuusmallista on kysymys, meidän koirille ei huudeta, meidän koiria ei alisteta, meidän koiraat saavat juosta vapaana luonnossa ja olla koiria, nuuskia ja kaivaa jne. Paljon tuli uuttakin asiaa. Raili Halme luennoi nykään pääsääntöisesti Euroopassa, mutta tänä vuonna hän pitää vielä toisen luennon Turussa joka käsittelee koiran stressiä ja odotan sitä mielenkiinnolla, tätä johtajuus asiaa meitä oli kuuntelemassa n. 50 kuulijaa. Jos haluat lisätietoja asiasta kannattaa lukea  kirja nimeltään Rauhoittavat  signaalit : Turid Rugaas

Lenkillä pitää olla hauskaa.

Sitten muistutan vielä teitä seuraavasta asiasta.

 

Tänään huomasin että joku on vieraillut Belunan sivuilla tänään 199 769 kertaa ja rajapyykki 200000 kävijää alkaa häämöttää. Sinä joka  olet sivujeni tai blogini 200000 kävijä lähetä sähköpostilla kuva sivuistani, jossa näkyy tuo luku 200000 ja yhteystietosi,  niin Belunan kennel palkitsee sinut jollain koiramaisella palkinnolla. 

Hyppää ja loikkaa