Tänään oltiin Pilven kanssa sitten sillä virikkeistämiskurssilla ja olipa Pilvellä tosi hauskaa siellä. Ensinnäkin mitä se virikkeistäminen tarkoittaa, sehän on tietystikkin,synnynäisten lajityypillisten tarpeiden tyydyttämistä, eikä ollenkaan sama asia kuin koiran aktivoiminen. koiralla on neljä lajityypillistä tarvetta ja ne ovat haistelu (jäljestäminen), seurallisuus, pureskelu ja kaivaminen. Näitä neljää tarvetta koiran pitäisi päästä tyydyttämään, esim jos koira jyrsii seinästä palan pois (terkkuja Banjolle) niin se vain toteuttaa lajityypillistä pureskelutarvetta. Koiralla pitää olla kavereita ja sosialista elämää, ne voivat olla koirakavereita, eläinkavereita ja ihmiskavereita, sillä koira on laumaeläin. Virikkeistämisen hyötyjä oli paljon mm seuraavat asiat, koiran ongelmakäyttäytyminen loppuu tai sitä ei edes ole koskaan. Ruokahalu kasvaa nirsoilla koirilla ja ahneilla se tasoittuu. Koirien resurssiristiriidat vähenevät. Koiran stressi poistuu. Koira saa treenata "nenäänsä" ja käyttää aivojaan. Koiran itsetunto kasvaa. Koiran ja omistajan suhde lehänee. Helppo ja halpa tapa tehdä koira onnelliseksi. Koiralla on luontainen tarve ahertaa ruokansa eteen,virikkeistämällä koiraa ruualla se joutuu työskentelemään (toiminnan ilo) ja sitten se saa palkkion (ruoka) ja pureskelu lisää mielihyvän tunnetta (endorfiinin tuotanto lisääntyy)

Tässä Rakkaiden haukkujen tutkinnon suorittaneet koirien koulutusohjaajat Katja ja Anna teoriaosuuden aikana Pilvi sai Konga-lelun joka oli täynnä jotain hyvää namia ja sitä Pilvi maisteli kun minä opiskelin. Ensimmäisenä Pilvi sai eteensä vesiastian, jossa oli vettä ja veden alla oli sitten tonnikalaa ja hetkessä Pilvi onki kalat ja söi ne pois. Toisena Pilvi sai eteensä kivikasan ja kivien alle oli litistelty jauhelihaa ja näppärästi Pilvi siirteli kivet ja söi lihat. Sitten oli vuorossa laatikko missä oli olkien ja heinien alle ja väliin piiloteltu kuivia keuhkonpaloja ja naudanmahaa. Kuin kana Pilvi kuoputteli herkut esille ja häntä heilui koko ajan ja aina kun herkku löytyi Pilvi vilkaisi minua ylpeänä. Sitten oli Pilven ehdoton suosikki puupölkky, siinä oli pölkky ja  sen koloihin laitettiin erilaisia herkkuja ja kyllä koko koira heilui kun Pilvi puuhasteli pölkyn kanssa, oli tosi hauska katsoa kuinka koira tykkäsi tuosta puuhasta. Sitten oli vielä tehtävä missä herkku oli kätketty paperirullan sisälle.

Miten ne namit nyt ovat oppineet uimaan tuumii Pilvi

Hassua tälläkin on nameja

Täältä löytyy lisää.

Aina vain paranee nyt niitä nameja kasvaa puussa.

Kun tultiin kotiin Pilvi kävi heti nukkumaan ja vetelee edelleen tirsoja tassut taivasta kohti ja näyttää niin onnelliselta.

Hauska idea minusta oli myös koirankesäjäätelö, eli jäädytetään jossain pienessä astiassa vettä ja kun se on jäätynyt laitetaan jäämöykky johonkin isompaan astiaan ja astiaan lisätään nameja ja vettä ja laitetaan sitten koko juttu uudelleen jäätymään ja kohta onkin koirajäätelö valmis.

Paljon ideoita heräsi ja niitä on nyt kiva toteuttaa omien rakkaiden haukkujensa kanssa. Tässä sitten muutamia kuvia onnellisista pikku koirista, tuo ruualla virikkeistäminen on tarkoitettu kun koirat ovat täyttäneet 6 kk, siihen asti pennut odottavat että ruoka tulee "emältä" eivätkä vietit vielä sitä ohjaa.

Tottijärven prinsella Bella

Onnellinen pieni koira Bella.

Tässä sitten Bellan kavereita, voiko enää söpömpiä olla olemassakaan?

Meidän pikku häjy uimassa, enkä nyt tarkoittanut Suvia.

Jyryn en minä ainakaan ole mitään tehnyt ilme, joku toinen koira on käynyt syömässä äiskän kengät.

Jyry lempipaikallaan, ainakin puoli koiraa.

On tämä pienen koiran elämä niin ihanaa tuumii Jyry.

Kiitos kuvista ja lisää kauniita kesäpäiviä.